Om Hotellet

Solhem Hotel och Palissaderna - en liten historik

Du befinner dig på historisk mark, vilket inte är särskilt ovanligt när det gäller Gotland och Visby. Kanske kan det vara av intresse att få reda på något om Palissaderna, där hotellet ligger, och Visby stadsmur som dominerar utsikten mot norr.

Någon har kallat stadsmuren eller ringmuren, som den vanligen kallas, för Nordens största svartbygge.
Muren började byggas redan i mitten på 1200-talet som ett skydd för den snabbt växande internationella handelsstaden.  Köpmannabönderna på Gotlands landsbygd kände sig hotade av konkurrensen från Visby och redan 1288 utbröt ett inbördeskrig som slutade med att den svenske kungen,
Magnus Ladulås, tvingade parterna till fred och Visby att betala dryga böter för att utan kungens godkännande uppfört muren.
Med andra ord saknades byggnadstillstånd! 

Alldeles vid infarten till Best Western Solhem Hotel vid Skansporten ligger ett något modernare befästningsverk. Inför hotet av en rysk invasion under de oroliga åren under Karl XII: s tid uppfördes bastionen Skansen, därav namnet på porten. Från Skansen kunde man med åtta kanoner bestryka muren och avge eld mot hamnen. I dag utgör den ett hot för alla som med bil försöker köra ut på Visborgsgatan och inte tittar noga åt vänster.

Palissaderna heter parkområdet där Best Western Solhem Hotel ligger beläget. Som namnet antyder rör det sig om en försvarsanläggning, troligen ett yttre försvar för Visborgs Slott. Fortfarande kan man urskilja befästningsvallarna. På den lilla kullen, där nu lotsutkiken finns, låg Amiralens bastion.

Det berättas att den dåvarande ägaren, Jens Berner själv mötte sina gäster vid båten, lät lasta bagaget på hästkärror och iförd stråhatt tågande i spets för sina nyanlända gäster till den väntande frukosten på hotellet.

Under 70 & 80-talet tog sig Best Western Solhem Hotel en annan skepnad: ”Solhem” blev nu Visbys nöjes metropol.
På lördagar bedrevs det dansrestaurang på över våningen och diskotek i källaren.

Även Best Western Solhem Hotel har sin historia om än inte så gammal och ärorik som Visbys. Den äldsta delen närmast Visborgsgatan är från slutet av 1800-talet och har vackra jugendinspirerade träkonstruktioner i bl. a. röstena. 1998 öppnades i denna del 23 nya fräscha rum.

Området runt receptionen och kök renoverades 2006 och samtidigt byggdes det till 5 nya hotellrum och 2 nya konferens lokaler.
Den stora byggnaden, som vetter mot hamnen, är pensionatet, byggd 1922. Renoverad under år 2000 med totalt 36 rum. Mellan dessa byggnader ligger den 1987 nybyggda hotelldelen med 33 rum. Den allra äldsta byggnaden är villan med två rum ute på gården. Huset är faktiskt från början en vedbod.

Efter den eran och flera ägarbyten är vi där vi är idag, ett hotell under ständig utveckling. Best Western Solhem Hotel hade 1997 35 st hotellrum med totalt 70 bäddar. Idag finns här 99 st moderna rum med totalt 200 bäddar, 4 konferenslokaler och 2 matsalar.

Each Best Western® branded hotel is independently owned and operated. © 2002-2023 Best Western International, Inc. All rights reserved.
Integritets och Cookie policy
Vi värnar om din integritet och för oss är det viktigt att du känner dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter.
Vår hemsida använder cookies dels för att optimera hemsidans funktion och dels för att kunna läsa statistik. Genom att du besöker och använder vår hemsida eller dess tjänster förstår du och accepterar hur vi hanterar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy.